create your own banner at mybannermaker.com!
Free Glitter Lips Purple MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

Saturday, August 27, 2011

Resipi Syawal; Kongkong Crunch Coklat


Assalamualaikum u ollss..
Ya Allah bznya bulan Ramadhan ni..
Sampai belog pon dah bersawag berhabuk ha..
Ni aku tgh cuci sawang cuci habuk kt belog aku ni ha.
Ye la nk raya... bukan rumah sajia tamau bersawang berhabuk,
Belog pon kena la bersih meriah suasana di Aidilfitri kenn??
Hehe..
Okey sempena Syawal yg bakal menjelma beberapa hr je lagi ni.
Aku tau mesti ramai yg tengah pulon pagi ptg siang mlm wat biskut
or kueh raya kan?
Ada yang tak tidoq dok pulon masak biskut raya.
Gigih u ollss ye la raya kan setaun sekali ja...
Hehe sama la ng aku ni ha..
Sakit jari pinggang segala..
Belom bisnis lagi, bru buat utk sendiri mencekik, tp sengal bagai kan??
Hehe xpa, yg penting happy puas hati biskut menjadi
Betol tak?

Kat sini aku sajia nk share ng ampa biskut paling senang
di alam semesta.
Simple tapi sedapp sangat biskuit ni
Aku suka sgt biskut ni sebab byk rasa coklat.
Kalo jamu budak2 lagi la suka biskuit ni..
Nama biskuit ni...

KONGKONG CRUNCH COKLAT

Bahan2nya;

1 kotak besar koko crunch
2 cooking coklat
2 sudu besar peanut butter
Paper cup

Cara2 buat;

Cairkan coklat bar atas api perlahan / double boiler
Masukkan peanut butter
Masukkan coco crunch sampai sebati
Skopkan adunan tadi masuk dlm papercup
Sejukkan sebentar ke dlm peti ais
Siap!

Haaa... dah la jimat, senang, sedappp..
Pejam mata pon ampa buleh buat ni.
Try lah oi! senang sgt nieh
Mcm yg thn2 lepas aku buat guna cornflakes,
Membe mak aku, sepupu semua suka mkn and mintak resipi
Tapi thn ni aku saja tuka guna coco crunch sebab nk rasa extra coklat!
Hasilnya...... wahhh tgk jela gambo di bawah...
Memang itam legam penuh rasa coklat.
BEST!!!

Okey, Slamat mencuba!! :)


Monday, August 15, 2011

Make up activities update :)

Hie all.. Assalamualaikum...
Hari ni saja nk update pasai latest make up activities.
Hehe like usual, bila Idah my sis balik rumah utk weekend,
aku pon amek pluang 'godek' muke die..hehe..
Dua make up application yg aku dh buat..
the Daring Red dan Golden Grey Smokey Eyes :)
Enjoy the pictures ok?

*idah b4 make up*

*close up eyelids area*


*ya, beliau brangan pose utk mjlh Cleo -_-"*

*pashmina tajaan aku*

*actually mekap ni quite heavy jugak tp sori, gambo kurang jelas*

like or dislike? please leave ur comments on my make up job.
ur views and opinions are highly appreciated, TQ :)

dan disebabkan ada org request gambo makanan, aku letak sket gambo makanan utk beliau :P
.
.
.
.

*okey, ini sneak peak event during that weekend. 14 Ogos actually Idah's bday :), and this is her bday cake, chomeyls kan? tgk siap ade tembikai, cempedak goreng (best siot) dan bijik cempedak hasil bahaman aku. hakhak*




Friday, August 12, 2011

Kenangan berpuasa di zaman kanak-kanak


Hari tu keluar jln2 beli barang utk msk berbuka dgn ayah n mak. Bila dh besar2 ni jalan ms puasa, tringat pulak kenangan jalan2 cr brg2 raya ms kecik2 dulu. Masa semuanya di bwh tanggungan mak dan semuanya ada di rumah. Slalunya ktorg satu family akan keluar ke pekan Tk Intan dua atau seminggu sblm raya. Slalunya hr cuti sekolah, kitrg prefer klua pagi ke tghari sbb ptg mak nk kena balik masak utk berbuka pulak.

Kat Tk Intan ni tak byk kedai yg jual brg2an branded and mahal. Sebab pekan kecik je. Kitorg slalu akan cari baju raya kt Supermarket Sungei Perak (yg skarang dh jadi Fajar) atau Rakyat (yg skarang bgnn tinggal, skeri dowh) hehe. Apa yg menariknya, aku dp kecik mmg slalu suke ikut fesyen aku sendiri, kdg2 tu smpai nanges2 bila mak kata “Baju tu tak sesuai dgn awak, amek baju ni.” Biasalah konflik dua generasi. Mak mak mesti nanti suka suh kite beli baju ikut taste depa. Maklumlah, duit depa. Tapi aku slalu tak setuju. Bila tak setuju mulalah tarik muka or merajuk (gila mengada2). Kami adik-beradik slalunya selain baju kurung, mak akan belikan 2 atau 3 pasang lagi baju moden. Samada seluar ataupun skirt J

Baju kurung Encu yg akan jahitkan. Masa Encu duduk rumah aku dulu, Encu akan jahit baju kami. Baju kurung sorang diperuntukan dlm 2 pasang. Hehe seronotnye bile baju kurung tu dh siap, aku nanti mulalah try baju tu satu set pastu syok sendiri depan cermin. Kalau siap awai baju tu lagi bahaya, kalau boleh setiap hari dok bergaya sakan depan cermin. (T.T)

Slalunya lepas balik dp shopping raya, kitorang yg masih kanak2 ni akan kekurangan tenaga. Dalam pukul 3 or 4 ptg mulalah masing2 rasa nk berbuka. Aku rasa akulah yg paling buruk perangai. Aku nanti akan meraung then if tak thn sgt org tak bg berbuka mulalah aku mengamok. Aku akan merampuih satu ruang tamu tolak2 kaki sekor2. Hahaha Masa tu mak n ayah hangin jgn cakapla. Mak slalu kata “Haa! Nak bukak sgt, bukak la. Rugi je, dh lame tahan..tinggal sekejap je lagi, awak berbuka pulak. Membazir je satu hari.” Heheh bila kena reverse psikologi ni, aku akan tenung jam lama2.... barulah pikiran jadi waras. Baru tau nk dok diam. Hehe tapi yg bestnya, kdg2 mak n ayah kalo kesian sgt, let say la hari sekolah, mak akan bagi kitrg berbuka jugak. Kira kalau hari ni puasa setengah hari, esok puasa setengah hari lagi. Campur, dpt satu hari. Aci tak? Hehehehe

Lebih kurang mcm ni lah aku meraung...huhu

Salah satu lagi agenda yg aku tunggu2 sgt ms bulan puasa adalah ms buat biskut raya. Hehehe masa ni memang best sebab rumah nanti akan jadi waaangggiiii sgt bau biskut dlm oven. Encu n mak memang rajin n terer buat biskut raya. Kitrg memang tak pernah beli biskut kt kedai ms dulu2. Sebab semua suka buat sendiri. Tapi ms kecik ni tengok je la yg mampu. Paling tinggi pun tulung sapu kuning telur or hiasan atas biskut. Proses yg lain tak diberi kepercayaan. Hehe kalau tak puasa, aku akan makan tepung adunan biskut tu. Banyak kali kena marah sebab ni. Yela makan menda mantah, nanti sakit perut. Tapi tak jalann.... aku memang suka makan adunan tepung biskut atau kek yg mentah sampai skarang :P... Dan biskut tu pulak kami adik beradik akan ulang makan setiap mlm lepas berbuka. Sebab tu kadang2 kalau biskut tu buat awal, tengokla ada la satu tong abeh sementara tunggu raya..

pd sapa yg tak pernah mkn tepung adunan kek or biskut... u better try!
SEDAAPPP GILEERRR

Sebenarnya kenangan masa berpuasa dgn family memang best.. kalo ikutkan byk lagi menda aku nk crite kt korang. Tp nanti2 lah, bila ada masa lagi aku sambung ok dan kalo rajen akan aku letak skali gambo2 raya zaman hingusan aku dulu... Hehe rindu sangat nk patah balik ke zaman tu. Zaman yg tak ada sebarang masalah.....How I wish I could turn back timess...

p/s: Slamat berpuasa semua. Dah hampir setengah bulan kita berpuasa J

Wednesday, August 10, 2011

Wordless WednesDay (^^;)



:
:
:
:
:

:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:

:) :) :)

Monday, August 8, 2011

Dari dapur bukan chef; Mee Hailam


Assalamualaikum
Okey, dlm rancgn memasak arini, aku nk bg satu resipi
yg turun temurun daripada generasi ke generasi
*iaitu dp mak kpd aku hehe*
utk dikongsikan kpd korg semua..
hehe kalo nk try, silalah salin resipi ini ye mokcik2 kakak2 semua :)

Resipi hari ini simple je tapi sedap,
resipi yg bertajuk...

Mee Hailam Menara Condong :)

ni dia mee hailam panaih lagi ataih kuali...hehe *iklan bg krg meliur dulu 5 saat*

Bahan-bahannya:

1 paket mee kuning
8 biji cabai kering
4 ulas bawang merah
Sedikit isi ayam dipotong dadu (suktn ikut suka)
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap mee/pekat
2 sudu makan kicap masin
4 cawan air
2 cubit gula
2 sudu makan tepung jagung kacau dengan sedikit air
sedikit bunga kobis, karot [hiris nipis sepanjang lebih kurg 1 inci],
sawi dan taugeh
2 biji tomato kecil dipotong 6

Cara memasak:

1. Tumbuk lumat bawang dan cabai
2. Panaskan minyak dan tumis bhn yg ditumbuk tadi
3. Masukkan sedikit air
4. Masakkan ayam
5. Campur kesemua sos tomato, kicap, sos tiram air dan gula, kacau sehingga
mendidih dan naek minyak
6. Masukkan sayur tunggu sampai masak
7. Masukkan sebatian tepung jagung tadi, agak2 pekat ikut suka
8. Masukkan mee kacau sebati
9. Akhir sekali baru masukkan tomato, sbb tomato ni cepat hancur... dan tunggu mendidih
10. Dah siap!

kemudian tabur la daun bawang dan bawang goreng kasik lagi kick :)

p/s: ok sila meliur lg skali sbb aku pon meliur jugak ingatkan rasa mee hailam ni... Waaa!! pukoi 220 pg dh paezah oi! haip!haip! jgn p dapo *berperang dgn diri sendiri T.T

Entri Kosong


p/s: Ok, entri yg tak mengandungi sebarang unsur ilmiah, info, cerita, rekaan, kepentingan, tips, pemberitahuan atau apa2. Ini entri kosong. Entri kosong dengan input dan output.
A.k.a entri merapu... hehehee



video

Buffet Ramadhan mana yang best eh?


Assalamualaikum,
Apa menu berbuka arini? korang berbuka kt mana???
Pernah tak krg p mana2 buffet Ramadhan?
Heehhe kalo ade tmpat best, share la dgn i.
Btau la kt mana, ape menu die n brape kosnye....
Sebab aku ni a BIG fan of buffet Ramadhan.
Kalau ikutkan, dh jadi ritual sejak 3 thn lalu aku akan berbuka puasa di mana2 Buffet Ramadhan dgn membe dan kakak or adik aku.
Tapi, yg sedihnya, tahun ni ntahla..
Tak dpt kot nk buffet2 dh.
*banyak cantek kau nk buffet2 segala duit nk bli selendang raya pon kau mintak mak! huuu*
Sedih tau....

So kt sini aku nk crite pasai Buffet Ramadhan yg aku penah p dgn membe2 n adek bradek aku dulu...

1). Grand Continental Penang. (2008)

Sori la yg ni ade gambo tp dh ilang mane taktau...
Hehe ni ade lah cubaan aku, housemate n kakak aku utk buffet Ramadhan.
Bagi aku makanan kt sini biasa2 je...
Tapi memang kami perak2 la sebab 1st time kan.
Masa tu thn 2008, aku kerja kt Vads lagi.
Aku abis keje dlm 630ptg, so dp tempat keje, aku rushing2 tros p otel ni, dimana depa yg laen dh tunggu aku kt sana.
Meja kami dh book siap2.
Harga dlm RM30++
Okey, bg krg yg nk cuba berbuka kt mana2 buffet, aku sarankan, book siap2,
kol la hotel tu pagi atau sehari sebelumnya, sebab slalunya meja buffet ni sentiasa full.
Kadang2 org bangsa lain pun ambil kesempatan mkn buffet Ramadhan sebab harga yg berbaloi2 dan pilihan makanan yg pelbagai.

2). The Traders (2009)

Hehe bila dh 1st time trial, op kos la ketagihkan?
Sebab ye la memang kami ni terdiri dp kumpulan kaki makan.
So atas recommendation ramai org, kami pilih The Traders Penang utk berbuka puasa thn tu.
Serius The Traders punya menu wayyy better dp mana2 Hotel yg aku penah pegi setakat ni.
I still remember die punya ayam masak butter, ketam gulai n desserts yg bestt sangat.
Heheh kami berebut2 makan desserts n ice cream kt sini :)
Pilihan makanan die pon banyak sgt, ade kaunter utk mi sup, popia, mi kari...
Ah! lagi satu aku nk bg tips, jgn risau pasal solat Maghrib, slalunya mereka akan sediakan satu surau utk kita bersolat, lepas tu boleh la sambung mkn lagi.
Slalu nya Buffet Ramadhan ni akan disediakan sehingga selewat 10 mlm tau!
Bayangkan, best gileeerrr....Byr ms tu dlm RM 45 ++
Lepak,makan,sembang. Heaven!



3). The Coronade Kuala Lumpur (2010)

Hehe selepas aku berhijrah ke Ipoh, kami tak berpeluang berbuffet kt Penang dah.
Maknanya kami cari tempat yg lebih sesuai dan kami rasa kami nk try buffet Ramadhan area KL pulak.
Kami plan nk turun KL utk tujuan shopping raya sekali :)
Jadi, masa ni kitorg mintak tolong Dilla kawan Idah do the reservation, kebetulan Dilla memang keje situ.
So, kami berbuka lebih ramai tahun ni....
Kawan2 Idah, Put 3 beradik n kami tiga beradik (sedih Kema ta dpt join kali ni)
Okey kt sini pon menu die sgt banyakk...
Aku sgt tringin nk mkn kambing bakar utk buffet thn tu,
jadi memang aku habis2an mkn dageng kambing mase tu.
*wpon aku penah mkn yg lebih sedap, tapi okey la*
Hehe lauk die banyak memang puas hati, desserts pon banyak.
Harga sekepala kalo aku tak silap lebih kurang RM30++ sebab kami ikot pakej (harga utk 10org satu grup)
Okey tips lagi satu, if let say korang nk jimat, sometimes hotel tu akan sediakan harga ikut pakej, jadi kalau korang dtg dlm kumpulan, harga buffet akan jadi murah skit :)




Dan paling bestnye thn lepas, lepas je buka puasa, kami p jalan2 shopping kt Jln TAR dan Masjid India sampai pukul 3 pagi. hahahah
Sesak jgn ckp la, tapi besstttt!!!!

p/s: hehe tahun ni aku berbuffet kt umah je. Chef Hamidah Harun akan prepare everything... makan kt rumah pon best jugak, sama je level die dgn menu2 mana2 hotel 5 or 6 or 7 stars kalau ada emak yg terer masak mcm mak :) TQ mak!!!

Sunday, August 7, 2011

Awesome Make up Guru


Macam mana anda buleh blajar mekap tanpa pergi ke mana2 kelas make up?
Memang byk klas mekap yg available yg buleh kite join
Tapi kos nk join pon bukan sikit2 duit
Biasalah, slalu yg brani utk buat kelas mekap ni, MUA (make up artist) yg dh terer, yg buleh konsider diri sendiri profesional dan byk pengalaman,
Takkan nk ltk price utk satu kelas mekap setakat rm20 - 30 je kan? mmg tak dpt lah.
Plg kurang pun maunye rm 100 utk kelas ASAS mekap. ASAS sahaje tau, bukannye profesional mekap... huu
So bg aku, aku lbh suka, browse any mekap video ikut YouTube.
But, hey! i found two extremely talented make up gurus yg aku nk share ng korang.
GILA talented.
Aku slalu habiskan mase berjam2 mengadap video2 dorang ni,
then grab my make up set n here I go...
experimenting on my own face or my sisters' face. bahaha

Dorang ni mmg sgt hebat, hasil mekap depa sgt smooth n cantik
Dan depa jugak sgt kreatif, pilihan warna yg diorg guna sangat rare dan sesuai ikut occasion.
Dua org yg aku maksudkan adalah;

1). Michelle Phan



2). Manwomanfilm



now, korg try la cari video yg dorang dh subscribe kt You Tube and U will find that those videos are so helpfull and interesting.
Memula aku suke tgk vid yg di post oleh Michelle Phan, die mmg pandai mekap dan dh jadi duta Lancome pon, tp lately aku rasa manwomanfilm ni lebih kreatif.
Dia pandai mekap, buat rambut dan hiasan2 lain mcm headgear dan mcm2 lagi.
Mekap die pon smooth dan colourful sgt, contohnya video yg ini.
Apapon, kalo korang nk blaja, try bukak dua2, masing2 ada tips n tricks tersendiri :)
Tak perlu la kluar duit nk join kelas mekap kan?
Sambil bergolek surf internet pon buleh blaja mekap.
Cepat dan jimat.
Hehe Enjoy!

Monday, August 1, 2011

Ramadhan datang lagi


Bismillahirahmanirahim.....


Alhamdulillah dgn izin Allah, Ramadhan yg dirindui datang menjengah kembali.
dan Alhamdulillah kita masih sihat, mampu berdiri atas kaki sendiri dan
bernafas di bumi Allah yg sementara ini.
dan Alhamdulillah, semoga dengan kesihatan yg dikurniakan Allah swt, dapat kita
menjalani ibadah puasa dengan sempurna.

Ambillah kesempatan ini untuk menjadi seorang Muslim yang lebih baik.
Perbanyakkan ibadah dan niatkan hanya kerana Allah swt,
kerana barakah bulan Ramadhan memang tiada tandingannya dan teristimewa
berbanding bulan2 yg lain, InsyaAllah...

Dan kepada yang belom berniat puasa, jiom niat sama2...... :)




SELAMAT BERPUASA SEMUA :)