create your own banner at mybannermaker.com!
Free Glitter Lips Purple MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

Monday, August 8, 2011

Dari dapur bukan chef; Mee Hailam


Assalamualaikum
Okey, dlm rancgn memasak arini, aku nk bg satu resipi
yg turun temurun daripada generasi ke generasi
*iaitu dp mak kpd aku hehe*
utk dikongsikan kpd korg semua..
hehe kalo nk try, silalah salin resipi ini ye mokcik2 kakak2 semua :)

Resipi hari ini simple je tapi sedap,
resipi yg bertajuk...

Mee Hailam Menara Condong :)

ni dia mee hailam panaih lagi ataih kuali...hehe *iklan bg krg meliur dulu 5 saat*

Bahan-bahannya:

1 paket mee kuning
8 biji cabai kering
4 ulas bawang merah
Sedikit isi ayam dipotong dadu (suktn ikut suka)
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap mee/pekat
2 sudu makan kicap masin
4 cawan air
2 cubit gula
2 sudu makan tepung jagung kacau dengan sedikit air
sedikit bunga kobis, karot [hiris nipis sepanjang lebih kurg 1 inci],
sawi dan taugeh
2 biji tomato kecil dipotong 6

Cara memasak:

1. Tumbuk lumat bawang dan cabai
2. Panaskan minyak dan tumis bhn yg ditumbuk tadi
3. Masukkan sedikit air
4. Masakkan ayam
5. Campur kesemua sos tomato, kicap, sos tiram air dan gula, kacau sehingga
mendidih dan naek minyak
6. Masukkan sayur tunggu sampai masak
7. Masukkan sebatian tepung jagung tadi, agak2 pekat ikut suka
8. Masukkan mee kacau sebati
9. Akhir sekali baru masukkan tomato, sbb tomato ni cepat hancur... dan tunggu mendidih
10. Dah siap!

kemudian tabur la daun bawang dan bawang goreng kasik lagi kick :)

p/s: ok sila meliur lg skali sbb aku pon meliur jugak ingatkan rasa mee hailam ni... Waaa!! pukoi 220 pg dh paezah oi! haip!haip! jgn p dapo *berperang dgn diri sendiri T.T

2 comments:

mohamadhasrimajdi said...

yummy... :P

wanieybintang said...

sngaja nak kasik aku lapoo khennn??