create your own banner at mybannermaker.com!
Free Glitter Lips Purple MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

Thursday, July 7, 2011

Dari dapur bukan chef

Saje2 nak share satu resipi ni ng korang.

Hehe sangat sangat sangat simple je sebnrnye resipi ni, sampai mungkin krg akan ckp,

“Eleh simple gile resipi, ini pon nk share ke?”

Tp, eh, lantaklah dh aku pemurah nk kasik ni. Ambek jela resipi ni. Ambek la! Hehe kalo taknak amek pon tgk je la eh. Kalo tak sudi nk tgk , sudah p maen jauh2... T.T

Okey sbnrnye, ini cuma dessert. Sedap dimakan bsama yg tersyg pd musim2 panas cmni.

Tajuk resipi ni adelah,

Caramelized fruit and ice cream

Bahan2nya;

3 scoop ais krim.

*perisa ikut suka, kalo nk sedap bli je 3 rasa dlm satu box tu*

1/4 biji epal }

1/4 biji pisang } dipotong dadu

2 biji strawberry }

Beberapa keping peach dlm tin

3 sudu makan gula pasir

2 sudu makan gula merah

½ sudu teh mentega

Cara buat;

Panas kan kuali.

Letak mentega bg tak lekat.

Masukkan buah2an tadi

Masukkan gula.

Gaulkan sehingga pekat dan sebati.

Kemudian, aiskrim tadi disediakan dlm mangkuk.

Tunggu mskn tadi sejuk sket, then tuang atas aiskrim.

Siap!

Tadaa!! Inilah die rupanya J

Simple kan? Okey, u oll buleh cube. Sejak aku buat dessert ni kt umah aritu, mmg jadi rebutan. Serius aku tak tipu. Hehe kalo mkn ramai2 lg best. Yg aku bg kt atas tu, sukatan utk mkn sorang je. Kalo nk mkn ramai2, buat la lebih sukatannya.

Tapi, prepare aiskrim tu setelah dh siap masak buah2an tadi, kluarkan aiskrim dp peti sejuk baru tuang sebab kalo aiskrim cair, kena plak dgn caramelized fruit yg mmg panas tu nti xsedap pulak.

Till then, Selamat Mencuba!

4 comments:

Hanna Suffi said...

sedap nmpk...nak kena try nih...

miss E said...

try la kak wana. kalo dh jadi nti btau la fae hasilnya ye. lebih elok msk lama sket bg buah2 tu lembut sket, bru sedap kunyah ng aiskrim..:)

saja saja nak tulis said...

erk... cam kenai je resipi nih.. :P

miss E said...

ok, incik saja2 nak tulis... inila resipi yg incik buat aritu :P